mandag 21. juli 2014

Skoleboller

Eller skolebrød som de også kalles.
Skoleboller er min favoritt når vi er på cafe.


Tidsforbruk:
15 min på å ordne ingrediensene
25 min til å elte deigen
1,5 timer heving
20 min til å trille boller
30 min til etterheving
15 min til å pensle og fylle bollene med vaniljekrem
25 min til å steke bollene
30 min avkjøling
15 min til å pynte med melis og kokosmasse
Totalt: ca 4,5 timer
(men det er mulig å gjøre andre ting mens bollene hever og steker)

Ingredienser:
1 kg hvetemel
250 g sukker
1 ts salt
3 ts kardemomme
1 pk tørrgjær
5 dl lettmelk
1 egg
300 g smør i terninger

1 egg til pensling

Fyll:
vaniljekrem

Pynt:
melis
noen dråper sitron
vann
kokosmasse


Start med å måle opp 300 g smør og skjær smøret i terninger. Legg det på en tallerken.
Dette gjør at smøret blir mykt til det skal eltes inn i deigen.


Mål opp alle ingrediensene som skal i deigen.


Ha alle de tørre ingrediensene oppi bakebollen: Hvetemel, sukker, salt, kardemomme og gjær.
Rør rundt slik at disse blir blandet.

Så har du oppi melka og egget.
Still kjøkkenmaskina på lav hastighet og la den stå og elte deigen i ca 10 min.


Stopp maskina og ha oppi smøret.
Start maskina igjen og la den elte til alt smøret er godt blandet inn, det tar ca 10-15 min.


Stopp maskina og ta ut bakebollen.
Hvis du får det til så dekker du bollen med plastfolie, ta gjerne et håndkle oppå der igjen.
La bakebollen stå på et lunt og varmt sted i ca 1,5 timer. Da har deigen hevet slik at den er dobbelt så stor.


Ha litt mel på benken og hell deigen ned på benken.
Elt deigen litt og del den i fire deler.


Elt og trill hver bit til ei tykk pølse. Del denne i 6 like deler.


Trill boller!
Denne deigen er litt klissete, så det kan være en fordel å ta litt olje på hendene slik at ikke deigen setter seg fast. 


Sett bollene på et stekebrett dekket med bakepapir.


Sett bollebrettene et lunt sted og legg rene håndklær over dem
La dem stå og heve til de er dobbelt så store, ca 30 min.


Når bollene er ferdig hevet, så slår du på stekeovnen.
Hvis du vil steke flere brett samtidig bruker du varmluftfunksjonen og setter stekeovnen på 165 grader varmluft, hvis du ikke vil steke et og et brett så setter du på 175 grader uten varmluft.

Lag hull i midten av bollene.


Ha et egg i en liten skål og visp det sammen med en gaffel.
Pensle bollene med dette egget.



Ha vaniljekremen i en sprøyte eller sprøytepose. (Det går fint å legge vaniljekremen i hullene med teskje også.)
Fyll hullene med vaniljekrem.


Stek bollene i ca 20 min.


Ta ut bollene og legg dem på ei rist slik at de avkjøles der.
De bør være helt avkjølt før du tar på melis.


Ha melis i en bolle og noen dråper sitron.
Så tar du i en skje med vann og rører, ta i en skje til og rør. Fortsett slik til melisen er passe tykk til å smøres utover.
Husk at melis trenger veldig lite vann, så vær forsiktig med vannet.

Hell kokosmasse i en tallerken.


Smør melis utover bollen.


Dypp bollen i kokosmassen.


 Da er skolebollen ferdig!