søndag 28. oktober 2012

Koke spagetti

Spagetti er godt og veldig enkelt å lage.



Tidsforbruk: 15 - 20 min

Antall porsjoner: 5

Ingredienser:
1 pakke spagetti
1 ts salt
vann
litt olivenolje


Finn fram spagettien.
Fyll en stor kjele med vann.
Sett den på kokeplata og skru på full styrke (9).
Ha oppi 1 ts salt.
Sett på lokket og vent til det koker. Vannet koker når det bobler.


Se på spagettipakken hvor mange minutter spagettien skal koke. Forskjellige typer spagetti har forskjellig koketid.
Klipp av toppen på pakken slik at den blir åpen. 



Når vannet koker tar du av lokket og heller spagettien ned i kjelen. Det kan være litt vanskelig siden spagettien er lang og stiv.


Bruk ei tresleiv og trykk spagettien forsiktig ned i kjelen, den blir fort myk.


Vent til vannet koker igjen.
Da starter du å ta tiden. Tiden spagettien skal koke er den som står på pakken.
Finn fram en dørslag. Det er en bolle med masse hull i. Sett den nede i vasken.


Når spagettien er ferdig kokt slår du av plata. Løfte kjelen over til vasken og hell vannet og spagettien ned i dørslaget. Dette kan det være greit å få hjelp til av en voksen.
Rist litt i dørslaget slik at alt vannet renner ut.

For at spagettien ikke skal klistre seg sammen bør den ha litt saus eller olivenolje på seg. Spagettien er slik at den får smak etter det første den kommer i kontakt med etter at den er kokt.

Skal du spise spagetti og ketchup gjør du slik:
Ha 1 ss olivenolje i kjelen. 
Hell spagettien tilbake i kjelen og rør rundt. 
Da er den klar for servering.

Har du lagd en spesiell saus:
Hell spagettien tilbake i kjelen.
Hell sausen over og rør rundt.
Da er den klar til servering.


lørdag 20. oktober 2012

Egen kniv


Mamma og pappa er opptatt av at jeg skal ha en best mulig kniv og ikke minst skarp kniv. Da er det enklere  og morsommere å skjære og det er mindre sjanse for at kniven sklir når jeg skjærer.

Kniven jeg har var jeg så heldig å få av tanta mi til jul for et par år siden. Det er en kjempegod kniv av merke Masahiro. Den er lett, god å holde i og veldig god å skjære med. Det hender ofte at mamma og pappa låner denne kniven.

Vet ikke helt hvor tante kjøpte denne, men den finnes hos Knivslipern i Mathallen i Oslo.
Eller så kan den kjøpes på denne nettsiden: Skarpe Kniver, der finnes den i to størrelser, med mange forskjellige farger og figurer og koster 375 kr.


onsdag 17. oktober 2012

Superenkle cakepops

Cakepops er kjempelett og kjempemoro å lage. 


Tidsforbruk:
15 min å lage
30 min avkjøling
10 min å dyppe og pynte
Totalt ca 1 time

Ingredienser:
100 g kokesjokolade
125 g sjokoladekake
125 g lys formkake
2 ss kokosmasse
175 g melis
ca 1-2 ss vann
kakepynt
pinner som passer til kjærlighet på pinner (men vi hadde bare grillspyd)


Finn fram alt du trenger.
Få hjelp av lillebror til å spise av pynten på sjokoladekaka.


Bryt opp sjokoladeplata i biter i en stålbolle.


Fyll en litt større bolle med varmt vann og la den stå i vasken.
Sett stålbollen med sjokoladebitene oppi.
Pass på at det ikke kommer vann oppi sjokoladen.
Rør rundt til sjokoladen er smeltet.


Mål opp 125g sjokoladekake og 125g lys formkake.


Ha kakebitene i en bolle og smuldre dem til en masse med hendene.
Husk å vaske hendene godt først.


Ha oppi 2 ss med kokosmasse.
Rør rundt.


Hell den smeltede sjokoladen over. Her kan det være litt greit med hjelp fra en voksen for å få ut all sjokoladen av bollen.


Rør rundt til det blir som en deig.
Rull kuler.
Siden vi er 5 i familien blir det 5 kjempestore kuler. Tror kanskje det er like greit å lage 8-10 kuler.


Legg kulene på et fat eller i en boks og sett dem inn i kjøleskapet.
La dem stå der i 30 min til de blir stive.


Mål opp 175g melis i ei skål. 
Rør inn 1-2 ss vann. 
Rør slik at melisen blir glatt og tykk.


Stikk pinnene ned i bollene og dypp bollene i melisen.
Dette er litt vanskelig. Hvis melisen er tynn så er det enkelt å dyppe, men da renner melisen av. Når melisen er tykk så er det litt vanskelig å få dyppet kulene slik at det blir fint. 
Til slutt rulles kulene i ei skål med kakepynt.


søndag 14. oktober 2012

Bolognese saus

Pasta Bolognese er en av mine favoritter.
Vi lager sausen på søndager når vi har litt god tid og lar den stå i kjøleskapet til vi skal ha den til middag. Sausen blir bare bedre av å stå en del dager i kjøleskapet.
Det er også mulig å lage en kjempeporsjon for å fryse deler av den.

Tidsforbruk:
Med hjelp fra en voksen.
30 min for å lage sausen
Ca 2 timer koketid
Totaltid 2-3 timer.

Ingredienser:
1 løk
1 gulrot
2 fedd hvitløk
1 pakke bacon
500g karbonadedeig/kjøttdeig
1,5 dl rødvin
1 boks hermetiske tomater (hele tomater er best)
1 dl melk
¼ muskatnøtt, revet
1 ts oregano


Finn fram alle ingrediensene og sett dem på benken.
Skrell løken og skjær den i små biter.





Skjær gulrota i små biter.
Skjær baconet i små biter, her kan det være fint med hjelp fra en voksen. 


Fisk opp tomatene fra boksen. Ta vare på tomatsausen i boksen.
Skjær tomatene i små biter.


Sett en kjele på ovnen og sett på middels varme (6).
Ha gulrota og løken i en varm kjele. (Skru plata ned til 5)
Rør i kjelen og stek til løken blir blank.




Ha kjøttdeigen oppi kjelen.
La den steke i 3-4 min uten å gjøre noe som helst.



Begynn å røre og hakke den opp i små biter og rør til kjøttdeigen er nesten helt gjennomstekt.
Ha oppi baconet og stek videre, rør litt.


Skru opp varmen på plata til fullt (9).


Mål opp 1,5 dl rødvin i et desilitermål.
Hell rødvinen opp i kjelen.
Rør litt.
Rødvinene skal koke inn. Det betyr at alt vannet i rødvinen fordamper, den forsvinner opp i lufta. Alkoholen forsvinner også, slik at det bare er smaken igjen.


Rør litt innimellom for å se når all væsken er forsvunnet, det tar ca 5-10 min.
Det er litt viktig å passe på, for hvis det koker for lenge uten væske så brenner det seg fast i bunnen på kjelen.

Mål opp 1 dl melk i desilitermålet.
Hell melken oppi kjelen, den skal også koke inn slik som rødvinen.
Rør litt.

Skru ned plata til middels varme (5).
Ha oppi de hakkede tomatene.
Hell oppi tomatvæsken fra tomatboksen.
Rør rundt.


Riv ¼ muskatnøtt oppi kjelen.
Rør rundt.

Ha oppi 1 ts oregano

Konsistensen på bolognesen er nå litt grøtete.


Skru ned på lav varme (2).
Sett på lokk på kjelen.
Nå skal sausen putre minst 30 min.
For best resultat skal den putre i 1-2 timer.
Jo større biter bacon/sideflesk, jo lengre må den koke.


Etter 3 timer koking ser den slik ut. Tykk og kremete saus.

Avkjøl sausen.
Hell den over i en plastboks og la den stå i kjøleskapet til den skal brukes.
I morgen skal vi varme opp denne sausen, koke spagetti og helle bolognesesausen over pastaen.

Neste dag:
Kok spagetti, hvordan du gjør det kan du lese her.
Hell bolognesesausen over i en kjele og sett den på kokeplata på middels varme.
Når spagettien er er ferdig så blandes spagetti og bolognese, ha gjerne blandingen i en stor fin bolle. Riv litt parmesan over og server.





Jeg skal lage mat!


Jeg er ei jente på 8 år som er glad i å lage mat, lese bøker, stå slalåm, spille håndball og fotball, svømme og masse annet.
Jeg bor sammen med mamma, pappa, lillesøster og lillebror.

En dag i uka bestemmer jeg middagen og lager denne sammen med pappa. For at det ikke skal bli så mye stress på ettermiddagen lager vi ferdig det meste av maten på søndag slik at det bare er å varme den opp på ettermiddagen når vi skal ha den.
Og siden vi nesten aldri har dessert har mamma nå lovt at vi skal ha dessert hver søndag!

For at jeg skal huske hvordan jeg lager maten så hjelper mamma meg å lage denne kokeboka, men etterhvert så kan det hende jeg gjør det selv.